فصل را عموما از تقسیمات سال، بر اساس تغییرات آب و هوایی و بوم شناسی در یک منطقه از کره زمین دانسته اند. اما درمعنا، فصل یعنی یک دوران، موسم یا بخش. به بیان بهتر می شود گفت: «مانع و حاجز میان دو چیز را فصل می گویند.» از چهار فصلِ طبیعت گرفته تا فصل های یک کتاب، فصل های یک سریال و فصل های یک گزارش! سازمان امور مالیاتی باتوجه به فصول طبیعت قانونی دارد با عنوان «قانون صورت معاملات فصلی» شما چقدراین قانون را می شناسید؟ از اهمیت ارائه گزارش معاملات فصلی تان باخبر هستید؟ زمان آن را چطور؟ می دانید؟ با ما همراه باشید تا اندکی درباره گزارش معاملات خرید و فروش فصلی گپ بزنیم!
- گزارش خرید و فروش فصلی چیست؟
- شرح نکات ماده ١۶٩ مالیات های مستقیم در گزارشات فصلی
- مشمولین گزارشات فصلی
- معافین ارسال گزارشات فصلی
- نحوه ارسال صورت معاملات فصلی
- روش های ارسال گزارشات فصلی به سامانه معاملات فصلی
- مهلت ارسال معاملات فصلی
- جریمه عدم یا دیرکرد ارسال گزارش فصلی
- صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده چه تفاوتی دارد؟
گزارش خرید و فروش فصلی چیست؟
شما می دانید که میزان مالیات هر شرکت و اینکه مالیات به چه چیزهایی تعلق خواهد گرفت، صرفاً در اختیار سازمان امور مالیاتی است. با این اوصاف، وظیفه نظارت بر تمام درآمدها و رویدادهای مالی شرکت هانیزبرعهده این سازمان می باشد.
اما آیا میدانید مالیات را بر چه اساس تعیین خواهد کرد؟
میزان مالیات بر اساس گزارش خرید و فروش فصلی یا همان معاملات فصلی خرید و فروش، در طول یک دوره مشخص تعیین می شود. در واقع سازمان امور مالیاتی با استناد به این گزارش ها و معاملات فصلی است که می تواند، متوجه کتمان یا فرار مالیاتی شرکت ها بشود.
گزارش فصلی خرید و فروش با عناوین دیگری هم بیان می شود، مانند : معاملات فصلی خرید و فروش، گزارشات فصلی موضوع ماده۱۶۹، گزارشات فصلی، صورت معاملات فصلی و قص علی هذا!
شرح نکات ماده ١۶٩ مالیات های مستقیم در گزارشات فصلی
برای اینکه گزارش خرید و فروش فصلی را بهتر متوجه شویم، لازم است با نکات اصلی گزارشات فصلی در ماده ۱۶۹ مالیات های مستقیم آشنا باشیم. از جمله ی این نکات:
- تمام شرکتهای خصوصی یا سازمانهایی که خرید و فروش انجام می دهند، موظفند حداکثر تا ۴۵ روز بعد از اتمام هرفصل معامله صورت خرید و فروش خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. این کار میتواند به صورت کاغذی، الکترونیکی و یا در قالب سی دی انجام گیرد. اما آنچه در این مورد حائز اهمیت است، ارسال مدارک در موعد مقرر میباشد.
چرا که در صورت ارسال نشدن مدارک در زمان تعیین شده، شرکت مربوطه مشمول جریمه ارسال مدارک با تأخیر خواهد شد.
- در قسمتی از ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم آمده است: معاملات کوچک تر که میزان آنها تا ۱۰ درصد حد نصاب تعیین شده باشد، لازم نیست با جزئیات ارسال شوند. بلکه مودیان مالیاتی می توانند فهرست و لیست آنها را به شکل تجمیعی و در بازه زمانی فصلی (هرسه ماه یک بار) ارسال کنند.
- مودیان مالیاتی برای ارسال صورت معاملات فصلی خود باید کد اقتصادی دریافت کرده و مدارک خود را همراه با کد اقتصادی به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. در غیر اینصورت، مدارک برای سازمان امور مالیاتی غیر قابل پذیرش میباشد.
- دستمزد و حقوق پرسنل به طور مستقیم و در قانونی جداگانه مشمول مالیات می باشد. به همین دلیل حقوق پرسنل در لیست فهرست معاملات فصلی ذکر نخواهد شد.
مشمولین گزارشات فصلی
بر اساس تبصره ۳ ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم که به گزارش معاملات فصلی اختصاص یافته است، سه گروه از مشاغل موظف به ارسال گزارشات فصلی برای سازمان امور مالیاتی می باشند.
- تمام اشخاص حقوقی
- تمام اشخاص حقیقی (مشاغل) گروه اول
- صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده
اگر هنوز نمی دانید که شما هم جزو مشمولین این قانون هستید یا خیر، با سیپا مشاور تماس بگیرید. ما آماده خدمت رسانی به شما هستیم.
نکته: همه گزارش های فصلی خرید و فروش، مالیات بر ارزش افزوده و اظهارنامه مالیاتی که به سازمان امور مالیاتی تسلیم می شوند، باید با یکدیگر یکسان باشند. به عبارت دیگر تمام مبالغ ذکر شده در مورد معاملات خرید و فروش در گزارشات ، باید یکسان بوده و عدم تطابق نداشته باشند.
همین الان مشاوره خود را از تیم با تجربه ما دریافت کنید.
معافین ارسال گزارشات فصلی
طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم، برخی مشاغل جهت ارسال گزارشات فصلی استثنا شده و به تعبیری معاف از ارسال فهرست معاملات فصلی می باشند. همچنین افرادی هم که موظف به ارسال گزارشات فصلی هستند، در برخی از مبالغ و معاملات، معاف از ارسال خواهند بود.
- معامله با مشمولین ماده۸۱ (شاغلین در حوزه های دامپروری، دامداری، کشاورزی، پرورش ماهی، زنبورداری و زنبور عسل و…)
- فروش خدمات و کالا به مصرف کننده نهایی
- در صورت خرید از فروشندگانی که موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند (نهادها و ارگان های دولتی)
- خرید و فروش سهام الشرکه و حق تقدم سهام یا سهام الشرکه
- خرید، فروش، سود و کارمزد اوراق بهادار
- سود و کارمزد جریمه های بانک ها، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، صندوق تعاون، صندوق های قرض الحسنه و موسسات اعتباری غیربانکی مجاز
- حق عضویت اعضای مجامع حرفهای، انجمن ها، احزاب و تشکل های غیر دولتی دارای مجوز از مراجع ذی ربط
- کمک ها، جوایز و هدایای بلاعوض
- مبالغی که با عنوان جرائم و خسارات، حق ثبت، انواع عوارض و مالیات (به استثنا مالیات و عوارض مالیات بر ارزش افزوده)، حق تمبر، حق گمرکی و مواردی از این دست که به دستگاه های اجرایی پرداخت می گردد.
- حقوق و دستمزد، چرا که در قانون جداگانه ای مشمول مالیات است.
- وجوه پرداختی که صرف شارژ، اجاره، آبونمان و یا هزینه های نگهداری ساختمان می شود.
نحوه ارسال صورت معاملات فصلی
سازمان امور مالیاتی با هدف انجام تکالیف تعیین شده توسط مشمولین ارسال گزارشات فصلی خرید و فروش، سامانه ارسال گزارشات فصلی خرید و فروش را راه اندازی نموده است. مودیان مالیاتی میتوانند از طریق *سامانه ارسال معاملات فصلی*، نسبت به ثبت و ارسال اطلاعات خرید و فروش، اقدام نمایند.
نکته مهم: برای ثبت و ارسال اطلاعات مودیانی که از ارائه شناسه ملی (اشخاص حقوقی) و کد ملی (اشخاص حقیقی) در زمان خرید کالا و خدمات به فروشنده امتناع ورزیدهاند، می توان از نرم افزار ارسال صورت معاملات فصلی( TTMS) استفاده کرد.
روش های ارسال گزارشات فصلی به سامانه معاملات فصلی
ارسال گزارشات فصلی به دو صورت آنلاین و آفلاین انجام می گیرد:
۱) روش Online : این روش برای آن گروه از مودیانی ست که در سامانه الکترونیکی ثبت نام مودیان مرحله پیش ثبت نام و اعتبار سنجی را پشت سر گذاشته، همچنین کد کاربری و کلمه عبور مرحله دوم را از طریق پاکت های پستی مخصوص دریافت نموده اند.
با ورود به سامانه مربوطه امکان ثبت نام هریک از فرم های زیر بر حسب نوع اطلاعات برای مودیان فراهم می شود. پس از تکمیل اطلاعات هر فرم و ثبت نهایی در سیستم، تنها یک بار مجوز ویرایش به ازای هر رکورد اطلاعاتی برای مودی امکان پذیر خواهد بود. از جمله فرم های مربوطه :
- ثبت گزارش خرید
- ثبت گزارش فروش
- ثبت اطلاعات پرداخت قراردادها
- ثبت اطلاعات دریافت قراردادها
- ثبت گزارش واردات
- ثبت گزارش صادرات و…
۲) روش Offline: مودیانی که از سیستمهای رایانهای خرید و فروش استفاده می کنند، می توانند در سامانه اینترنتی سازمان امور مالیاتی، قالب مورد نظراین سازمان را به طور مستقیم از سیستم کامپیوتری خود دریافت و با هماهنگی متخصصین مربوطه در قالب مذکور وارد نمایند.
سپس با استفاده از نرم افزار کنترلی و ارسال اطلاعات، با اتصال به اینترنت در جهت ارسال گزارشات به طور یکجا اقدام نموده و رسید مربوط به خود را دریافت کنند.
مهلت ارسال معاملات فصلی
دوره ارسال اطلاعات برای گزارش معاملات خرید و فروش و قراردادها، به صورت فصلی، یعنی هر سه ماه یکبار است . و حداکثر زمانی که شما می توانید، برای ارسال صورت معاملات فصلی اقدام نمایید ۴۵ روز پس از اتمام هر فصل می باشد.
به طور مثال برای گزارش معاملات فصل پاییز، تنها تا ١۵ بهمن ماه آن سال فرصت دارید تا با مراجعه به سامانه مربوطه، صورت معاملات خود را ثبت نمایید.
جریمه عدم یا دیرکرد ارسال گزارش فصلی
در خصوص جریمه عدم ارسال صورت معاملات فصلی در ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم ذکر شده است: عدم ارسال کد اقتصادی و یا استفاده از کد اقتصادی شخصی دیگر، همچنین دادن کد اقتصادی خود به دیگران، جریمهای معادل ۱۰ درصد مبلغ معامله انجام شده را در بر خواهد داشت.
ارسال با تأخیر این مدارک نیز، مشمول جریمه یک درصدی از مبلغ معامله مربوطه خواهد بود.
صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده چه تفاوتی دارد؟
از آنجا که به تصور برخی افراد صورت معاملات فصلی با مالیات ارزش افزوده یکی هستند، لازم است تا در این قسمت اشاره ای به تفاوت های این دو مورد داشته باشیم :
- صورت معاملات فصلی یک گزارش است که از تمام معاملات شما در طی یک فصل ارائه و در سامانه معاملات فصلی ثبت می شود. در حالی که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تنها یک عدد کلی از میزان فروش یا خریدی است که داشته اید.
- شما در ازای صورت معاملات فصلی هیچ گونه مبلغی به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمی کنید، اما بعد از تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در صورت وجود بدهی موظف به پرداخت مبلغ آن به سازمان امور مالیاتی هستید.
- مهلت ارسال صورت معاملات فصلی تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل می باشد. این در حالی است که باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را ظرف مدت ۱۵ روز، پس از پایان هر فصل تهیه، ارسال و پرداخت نمایید.
سخن پایانی
در این نوشتار، ابتدا تعریفی کلی از صورت معاملات فصلی یا همان گزارش خرید و فروش فصلی داشتیم. بعد از آن، به شرح ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم و معاملات فصلی پرداختیم. مشمولین و معافین ارسال صورت معاملات فصلی را نام بردیم و به روشهای ارسال آن در سامانه مربوطه اشاره کردیم. از مهلت ارسال و جریمه عدم ارسال گزارش فصلی سخن گفتیم. و در پایان برای جلوگیری از اشتباه، تفاوت های بین گزارش صورت معاملات فصلی با ارزش افزوده را بیان نمودیم.
با این حال شاید هنوز هم ذهن سیال شما با سوالاتی در این زمینه مواجه باشد. دغدغه های ارزشمندتان را، با مشاورین حرفه ای سیپا درمیان بگذارید. سیپا مشاور اینجاست تا پاسخگوی نیازهای شما باشد…