صورت زیبا نمی آید به کار
حرفی از معنی اگر داری بیار
راستش را بخواهید، چشمم که به موضوع «صورت های مالی» افتاد این بیت جناب مولوی به خاطرم رسید!
حتما میگویید ربطی ندارد. حق با شماست. اما اجازه بدهید آن را مرتبط کنیم!
خیلی وقت است مقدمههایمان خالی از شعر و ادبیات شده ، حیف نیست؟!
صورت که فقط چهره آدمی زاد نیست. صورت میتواند یک تکه کاغذ هم باشد، به نام «صورت مالی»!
حالا شما هر چقدر هم که کاغذِ صورتهای مالیتان را شَکیل و گران قیمت انتخاب کنید، به هیچ کجا که نمیرسید هیچ! حتی ممکن است متضرر هم بشوید. مادامی که محاسبات و اطلاعات صورت مالیتان (یعنی معنا و باطن کار) اشتباه باشد.
با این مقدمه، برویم به سراغ «تعریف صورت های مالی»
گزارش صورتهای مالی، یکی از گزارشهای مهم و اساسی در فرایند حسابداری هستند. همانطور که از نامشان مشخص است، این صورتها وضعیت شرکت را به لحاظ مالی نشان میدهند.
مثلاً میگویند: درآمدهای شرکت از کجا بدست آمده؟ در کجا خرج شده؟ یا چه میزان از آن برای سرمایه گذاریها و مصارف آینده باقی مانده است؟ با این حساب میتوان گفت: صورتهای مالی، گزارشهای استانداردی از وضعیت مالی شرکتها، در یک دوره مشخص هستند.
درواقع «صورت مالی»، یک گزارش درون سازمانی و برون سازمانی است، که توسط شرکتهای خصوصی، نیمه خصوصی و دولتی و اشخاص حقیقی ارائه میشود. این صورت، در بردارنده جزئیات فعالیت اقتصادی سازمان یا شرکتها، مانند وضعیت مالی، سود و زیان، حقوق صاحبان سهام و مواردی از این دست میباشد.
بررسی ممیزین مالیاتی و اداره دارایی و سایر ارگانهای مربوطه بر اساس همین صورتهای مالی انجام میشود. به همین دلیل، تخلف یا اشتباه در تهیه آنها، میتواند عواقب مالی سنگینی برای شرکتها در پی داشته باشد.
انواع صورتهای مالی
نمیشود گفت، صورتهای مالی انواع متفاوتی دارند!
بلکه باید گفت: «صورتهای مالی بر اساس نوع مشاغل، جزئیات متفاوتی را ارائه می دهند.»
در واقع ما یک نوع «صورت مالی نمونه» داریم.
چرا که صورتهای مالی در همه جا مسئول ارائه فعالیتهای مالی گزارش مالی عملیات شرکتها و یا اشخاص هستند. اما براساس نوع فعالیت هرشرکت، برای ارائه اطلاعات فرمت متفاوتی پیدا میکنند.
به عنوان مثال، فرم صورتهای مالی برای پیمانکاران یا افرادی که فعالیتهای ساختمانی دارند، با مشاغل یا افراد دیگر متفاوت است؛ اما همه صورتهای مالی یک کار را انجام میدهند.
با این همه، میتوانیم صورتهای مالی را تنها بر اساس زمان ارائه اطلاعات به دو دسته تقسیم کنیم:
- صورتهای مالی میان دوره که هر ۶ ماه یک بار ارائه میشوند.
- صورتهای مالی پایان دوره که همان صورتهای مالی سالیانه هستند.
اگر هنوز هم در زمینه صورتهای مالی و انواع آنها ابهام دارید، حتما با مشاوران حرفهای سیپا مشاور، در میان بگذارید. ما مشتاق اطلاع رسانی صحیح به شما هستیم.
همین الان مشاوره خود را از تیم با تجربه ما دریافت کنید.
حسابرسی چیست؟
در حرفه حسابداری، اصطلاح حسابرسی به معنای بررسی و ممیزی اسناد مالی و حسابداری، کشف اشتباهات عمدی یا سهوی و یا تقلبهای احتمالی است.
بعد از بررسیهای انجام شده حسابرسان موظف هستند، نتایج کار خود را به مدیران ارشد، سهامداران، ارگانهای نظارتی مالی و مالیاتی، بانکها و در صورت نیاز به سایر ارگانهای مربوطه ارائه دهند.
اجزای تشکیل دهنده صورتهای مالی
از جمله عناصر اساسی در صورتهای مالی، این ۵ مورد می باشند؛ آنها را به طور خلاصه برایتان شرح میدهیم.
- ترازنامه (صورت وضعیت مالی)
ترازنامه در یک شرکت یا واحد اقتصادی بیانکننده وضعیت مالی و اقتصادی شرکت، میزان نقدینگی موجود، داراییها ، میزان بدهیها و توان شرکت برای پرداخت آنها میباشد. - صورت حساب سود و زیان
این صورت حساب، در بازههای زمانی مشخص محاسبه میشود و نشان دهنده صورت عملکرد مالی و سود یا زیان شرکت است. - صورت سود و زیان انباشته
صورت سود و زیان انباشته را میتوان به شکل مستقل یا به دنبال صورت حساب سود و زیان ارائه کرد. و نشان دهنده سود یا زیان کلیه سالهای فعالیت شرکت میباشد از زمان تاسیس تا زمان ارائه گزارش. - صورت گردش جریان وجوه نقد
ورودیها و خروجیهای جریان وجوه نقد را بیان کرده و جزئیات آن را میگوید. یعنی مسیر ورود پول و موارد مصرف آن را نشان میدهد. - صورت حساب صاحبان سهام
نشان دهنده میزان دارایی صاحبان سهام اعم از سرمایه در گردش و سود و زیان میباشد. بر این اساس از اهمیت ویژهای برخوردار است و میتواند مبنای تصمیمگیریهای مهم قرار بگیرد.
مقاله پیشنهادی برای شما: جدیدترین راه های فرار مالیاتی در ایران
صورتهای مالی حسابرسی شده چیست؟
شرکتها و اشخاص موظفند براساس بخشنامههای ابلاغی، صورتهای مالی خودرا در اختیار موسسات حسابرسی که مجوز فعالیت خود را از سازمان حسابرسی گرفته اند و معتمد بورس هم هستند قرارداده تا مورد حسابرسی قرار گیرند.
این موسسات حسابرسی، مسئولیت حسابرسی دقیق عملیات مالی شرکتها را به عهده دارند.
بر این اساس، صورتهایی که توسط ممیزین مربوطه بررسی میشوند، به «صورتهای مالی حسابرسی شده» معروف هستند.
طبیعتا، صورتهای مالی که زیر ذره بین کارشناسان مربوطه قرار نگرفته باشند، «صورتهای مالی حسابرسی نشده» نام دارند.
اگر در یک شرکت، سهوا تخلفی صورت گرفته باشد، حسابرس به حسابداران مربوطه هشدار داده و آن ها را از عواقب قانونی اشتباهشان آگاه میکند.
در صورتی که کارفرما بپذیرد و رویه خود را تغییر دهد، مشکلی پیش نخواهد آمد. اما در غیر این صورت، حسابرس موظف است گزارش تخلف را به بازرسی کل کشور و سازمان حسابرسی و مقامات مرتبط ارائه دهد.
چه شرکتهایی موظف به ارائه صورتهای مالی هستند؟
به طور کلی، طبق بخشنامه در سال ۱۴۰۰ شرکتهایی که دارایی آنها درسمت راست ترازنامه مالیشان از ۱۵ میلیارد تومان بالاتر باشد، و میزان درآمد ناخالص آن ها از ۸ میلیارد تومان بیشتر بشود، موظف به ارائه گزارش حسابرسی روی صورتهای مالیشان هستند. در اینجا دانستن دو نکته ضروری است:
- شرکتهایِ زیرمجموعه بانک و یا شرکتهای دولتی موظف هستند، هردو نوع صورت مالی(میان دوره و پایان دوره) را ارائه بدهند. یعنی دو گزارش حسابرسی دارند.
- برای شرکتهای خصوصی، یک صورت مالی و یک گزارش حسابرسی کافی است.
کدام شرکتها معاف از ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده هستند؟
- شرکتهایی که در یک دوره مالی فاقد فعالیت باشند، میتوانند عدم فعالیت خود را اعلام کنند، تا نیازی به ارائه صورتهای مالی نداشته باشند.
- شرکتهایی که بر اساس بخشنامه ۱۴۰۰ جمع دارایی آنها در ترازنامه، کمتر از ١۵ میلیارد تومان باشد و کمتر از ۸ میلیارد تومان درآمد داشته باشند نیز، موظف به ارائه صورت مالی نیستند.
با این حال میتوانند، گزارش حسابرسی را بر صورتهای مالی خود دریافت کنند تا در موقعیتهای زیر، از آنها بهره ببرند.
- جهت تحلیل و مدیریت جریان مالی فعالیتها و اتفاقاتی که در شرکت شان رخ داده است.
- در شرایطی که بخواهند وارد بورس شوند؛ چرا که ارائه گزارش حسابرسی بر صورتهای مالی شرکت، برای بورس الزامی است.
- جهت آینده نگری و رفع نگرانی احتمالی
حسابرس عملیات مالی شرکت را کنترل میکند و اگر ایرادی وجود داشته باشد حتما به شرکت اعلام خواهد کرد، تا اگر در آینده حسابهای شرکت نیاز به بررسی داشت یا ارگانی برای بررسی آنها مراجعه کرد، کلیه مدارک صحیح بوده و جای نگرانی نباشد.
هدف از حسابرسی صورتهای مالی چیست؟
- هدف اصلی، اعتباردهی به صورتهای مالی است
- مورد دیگر، جهت مطابقت دادنِ صورتهای مالی، با استانداردها و قوانین و مقررات حسابرسی
- کشف و بررسی اشتباهات سهوی یا عمدی در محاسبات و تهیه صورتهای مالی
- برآورده کردن نیازهای اطلاعاتی برای سهامداران، مدیران ارشد، دولت و ارگان های مربوطه
مهلت ارائه صورتهای مالی حسابرسی شده
طبق بخشنامه ابلاغ شده از سازمان امور مالیاتی، مهلت ارسال صورتهای مالی برای شرکتهایِ موظف، تا ۳ ماه بعد از آخرین مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی، به سازمان امور مالیاتی است.
در غیر این صورت، شرکت متخلف شناخته شده و۲۰ درصد مالیات متعلق درهمان سال، جریمه خواهد شد.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم، اهمیت صورتهای مالی را بیان کنیم.
پیش از این گفتیم : «رسیدگی به صورتهای مالی در هرحال، نوعی آینده نگری محسوب می شود»؛ حتی اگر ما موظف به ارائه صورت مالی حسابرسی شده هم نباشیم، از ارزش حسابرسی صورتهای مالی هیچ چیز کم نخواهد شد!
برای پیشرفت باید دقیق بود.
سیپا مشاور اینجاست، تا شما را هرلحظه در مسیر پیشرفت همراهی کند. دغدغههایتان را در این حوزه با ما در میان بگذارید.
دوستتان داریم!